RBSE Class 9th Sanskrit Half Yearly Paper | कक्षा 9वी संस्कृत अर्धवार्षिक पेपर 2021

RBSE Class 9th Sanskrit Half Yearly Paper, कक्षा 9वी संस्कृत अर्धवार्षिक पेपर 2021 class 9th Sanskrit half yearly paper with solution ( RBSE Class 9th Sanskrit Half Yearly Paper ardhvarshik paper Sanskrit class 9th)

Join Telegram

RBSE Class 9th Sanskrit Half Yearly Paper: राजस्थान माध्यमिक शिक्षा बोर्ड की अर्धवार्षिक की परीक्षा 13 दिसंबर से शुरू हो गई है और यह परीक्षा 24 दिसंबर तक चलने वाली है। कक्षा नौवीं अर्धवार्षिक पेपर की समय सारणी हाल ही में जारी की गई है। अर्धवार्षिक की परीक्षा है ऑफलाइन मोड से आयोजित कराई जा रही हैं यह परीक्षा सभी विद्यार्थियों को देना अनिवार्य है। अर्धवार्षिक परीक्षा दो पारी में आयोजित कराई जा रही है।

RBSE Class 9th Sanskrit Half Yearly Paper की समय सारणी हाल ही में जारी कर दी गई थी। समय सारणी के अनुसार कक्षा नौवीं अर्धवार्षिक पेपर 13 दिसंबर से शुरू हो जाएंगे और यह परीक्षा 24 दिसंबर तक चलने वाली है। अर्धवार्षिक परीक्षा के लिए प्रश्न पत्र जिले स्तर पर तैयार किए जा रहे हैं हर जिले की अर्धवार्षिक परीक्षा की समय सारणी अलग-अलग है। इस बार अर्धवार्षिक परीक्षा दो पारी में आयोजित कराई जा रही है अर्धवार्षिक परीक्षा में छात्रों को 2 घंटे 45 मिनट का समय दिया जाएगा इस समय अवधि के भीतर छात्रों को प्रश्न पत्र हल करके उत्तर पुस्तिका स्कूल में जमा करनी होगी।

RBSE Class 9th Sanskrit Half Yearly Paper के लिए मॉडल पेपर इस आर्टिकल के माध्यम से उपलब्ध कराए जा रहे हैं सभी छात्र नीचे दी गई डाउनलोड लिंक पर क्लिक करके मॉडल पेपर के पीडीएफ को डाउनलोड कर सकेंगे। जैसे ही कक्षा 9वी के पेपर पूर्ण होते हैं उसके पश्चात हमारी इस वेबसाइट पर सभी विषय के प्रश्न पत्र और उत्तर पुस्तिका अपलोड की जाएगी। इस वेबसाइट पर कक्षा नौवीं के विद्यार्थियों के लिए सभी विषय के मॉडल पेपर उपलब्ध कराए गए हैं।

अर्धवार्षिक परीक्षा 2021-22

कक्षा – 9वी

विषय – संस्कृत

प्रश्न 1. उचितविकल्पं चित्वा लिखत

(क) ‘इति + उक्त्वा’ इत्यस्य पदस्य सन्धिः अस्ति
(i) इतिक्त्वा (ii) इत्युक्त्वा (iii) इत्युत्वा (iv) इतिउक्त्वा।

(ख) ‘सप्ताहान्ते’ इत्यस्य पदस्य सन्धि-विच्छेदः अस्ति
(i) सप्ताह + आन्ते (ii) सप्ता + हान्ते (iii) सप्ता + अन्ते (iv) सप्ताह + अन्ते।

(ग) स्नानोपकरणम् = ………….. + उपकरणम्
(i) स्नानो
(ii) स्नानम्
(iii) स्नान
(iv) स्नानोप।

(घ) अधोलिखितेषु अव्ययम् अस्ति
(i) रामः (ii) यदा (iii) विद्यालयं (iv) आगच्छति।

(ङ) ‘सदाचारः एव परमोधर्मः’ अस्मिन् वाक्ये अव्ययम् अस्ति
(i) सदाचार:
(ii) एवं
(iii) परमः
(iv) धर्मः।
उत्तर-(क) (ii), (ख) (iv), (ग) (iii), (घ) (ii),(ङ) (ii)।

प्रश्न 2. उचितविकल्पं चित्वा लिखत
(क) ‘धर्मस्य अधिकारी’ इत्यस्य समस्तपदम् अस्ति
(i) धर्मअधिकारी
(ii) धर्माधिकारी
(iii) धर्माअधिकारी
(iv) धर्मधिकारी।

(ख) उचितविकल्पं नास्ति
(i) त्रयाणां लोकानां समाहार: – त्रिलोकी
(ii) पञ्चानां बटानां समाहार: – पञ्चवटी
(ii) सप्तानां पदानां समाहारः – सप्तपदी
(iv) अष्टानां भुजानां समाहार: – अष्टछापः।

(ग) ‘लतावृक्षौ’ इत्यस्य समासविग्रहः अस्ति
(i) लता च वृक्ष: च
(ii) लता च वृक्षौ च
(iii) लता: च वृक्षाः च
(iv) लते च वृक्षे च।

(घ) ‘उपलभ्यते’ इत्यस्मिन् पदे उपसर्गः अस्ति
(i) लभू
(ii) उ
(iii) उप
(iv) यते

(ङ) अधोलिखितेषु उपसर्गः अस्ति
(i) अस्ति
(ii) सन्ति
(iii) स्त:
(iv) प्रति।
उत्तर-(क) (ii), (ख) (iv), (ग) (i), (घ) (iii).() (iv)|

प्रश्न 3. उचितविकल्पं चित्वा लिखत
(क) ‘पर्वतः’ इत्यस्य पदस्य पर्यायपदम् अस्ति
(i) पृथ्वी
(iii) नगेन्द्रः
(iv) पादपः।

(ख) पर्यायपदानाम् उचितः क्रमः अस्ति
(6) सरस्वती – तीरे
(ii) पवनः -समीर:
(iii) इन्द्रः -भूपतिः
(iv) वृक्षः – शक्रः

(ग) ‘आम्रम्’ इत्यस्य पदस्य पर्यायपदं अस्ति
(i) रसाल:
(ii) समीरः
(iii) तीरम्
(iv) वाक्।

(घ) विलोमपदानां शुद्धः क्रमः नास्ति
(i) कठोरम् – मृदुम्
(ii) अर्थ: – सरस:
(iii) श्वेतः – कृष्णः
(iv) वृद्धः

(ङ) ‘शीघ्रम्’ इति पदस्य विलोमपदम् अस्तिसूर्यास्त:
(i) मन्दम्
(iii) नवीनम्
(ii) मधुरम्
उत्तर-(क) (iii), (ख) (i), (ग) (0, (घ) (iv), (ङ) (iv) पूर्वम्।

प्रश्न 4. उचितविकल्पं चित्वा लिखत
(क) ‘अपठत्’ इत्यस्मिन् पदे लकारः अस्ति-
(i) लट
(ii) लड़
(iii) लट्
(iv) लोट।

(ख) ‘गच्छन्ति’ इत्यस्यिन् पदे धातुः अस्ति
(i) गच्छ
(ii) गम्
(iii) गच्
(iv) छन्ति।

(ग) ‘भविष्यामि’ इत्यस्मिन् पदे पुरुषः अस्ति
(i) प्रथमः
(i) मध्यमः
(iii) उत्तमः
(iv) अन्यः।

(घ) अधोलिखितेषु वाक्येषु लोट्लकारस्य वाक्यं नास्ति
(i) स: पाठं पठतु।
(ii) ते वृत्तं यत्नेन संरक्षन्तु।
(iii) सः सदा प्रियवाक्यं वदति।
(iv) नद्यः आस्वाद्यतोया: सन्तु।

(ङ) ‘अहं किञ्चित् प्रष्टुम् ……. । (इच्छ-लट्लकारे) निर्देशानुसार रिक्तस्थानं पूरयत
(i) इच्छति
(ii) इच्छामि
(iii) इच्छसि
(iv) इच्छन्ति।
उत्तर-(क) (ii), (ख) (ii), (ग) (ii),(घ) (iii),() (ii)।

प्रश्न 5. उचितविकल्पं चित्वा लिखत-
(क) विलोक् + ल्यप् – इति भविष्यति।
(i) विलोकल्यप्
(ii) विलोक्य
(iii) विलुकप
(iv) वीलोक्य।

(ख) ‘तुमुन् प्रत्यस्य उदाहरणं नास्ति
(i) श्रोतुम्
(ii) पठितुम्
(iii) वन्दितुम्
(iv) त्वम्।

(ग) ‘करणीयम्’ इत्यस्य प्रकृति-प्रत्ययं च विभज्य लिखत
(i) कृ + अनीयर्
(ii) क्री + अनीयर्
(iii) क्रि + अनीयर्
(iv) कर – अनीयर् ।

(घ) ‘लघुतमः’ इत्यस्मिन् पदे प्रत्ययः अस्ति
(i) ल्यप्
(ii) क्त्वा
(iii) तमप्
(iv) अनीयर।

(ङ) अधोलिखितेषु पदेषु प्रत्यययुक्तं पदम् अस्ति() दृष्ट्वा
(ii) आगम्य
(iv) कुत्रा
उत्तर-(क) (ii), (ख) (iv), (ग) (i), (घ) (i), (ङ) (iv)|

प्रश्न 5. ग्ममेलनं कुरुत-
(क) दानवीरः (i) अपतत्
(ख) पपात (ii) जीमूतवाहनः
(ग) पतगसत्तमः (iii) अन्नमयम्
(घ) मनः (iv) पक्षिश्रेष्ठः
उत्तर-(क)- (ii).(ख)→(i), (ग)→ (iv), (घ)- (iii).
अथवा
(क) प्राण: (i) कवचधारी
(ख) गुणयुक्तः (ii) शीघ्रम्
(ग) कवची (iii) अपोमयमः
(घ) आश (iv) दरिद्रः
उत्तर-(क)- (iii), (ख) (iv), (ग)- (i), (घ)- (ii). (iii) गौरी

प्रश्न 6. अधोलिखितेषु वाक्येषु रेखांकितपदानि-अधिकृत्य प्रश्ननिर्माणं कुरुत-(कोऽपि चत्वारः)
(क) स्वर्णकाकं निवारयन्ती बालिका प्रार्थयत् ।
(ख) कल्पतरुः पृथिव्यां धनानि अवर्षत् ।
(ग) खलानाम् मैत्री आरम्भगुर्वी भवति ।
(घ) कुक्कुर: मानुषाणां मित्रम् अस्ति।
(ङ) पर्यावरणरक्षणं धर्मस्य अङ्गम् अस्ति ।
(च) मोदकानि पूजानिमित्तानि रचित्तानि आसन्।
(छ) वृक्षाः फलं न खादन्ति।

प्रश्न 7. अधोलिखितेषु द्वयोः शब्दयोः शब्दरूपाणि लिखत
(क) ‘राम’-प्रथमा विभक्तिः ।
(ख) फलम्-द्वितीया विभक्तिः।
(ग) लता-पंचमी विभक्तिः।
(घ) भानु-चतुर्थी विभक्तिः।।

प्रश्न 8. ‘वयम्’ अथवा त्वया’ इति पदस्य विभक्ति वचनं च लिखत।
उत्तर-(1) वयम्-प्रथमा विभक्ति: बहुवचनम् च।
(ii) त्वया-तृतीया विभक्तिः एकवचनम् च ।

प्रश्न 9. प्रश्नपत्रे समागतान् श्लोकान् विहाय स्वपाठ्यपुस्तकात् कण्ठस्थीकृत सुभाषितद्वयं लिखत।

प्रश्न 10. अधोलिखितेषु प्रश्नेषु चतुर्णा प्रश्नानाम् उत्तराणि संस्कृतभाषया एकपदेन लिखत१४४-४
(क) कवि: कां सम्बोधयति ?
(ख) स्वर्णकाकः कान् अखादयत् ?
(ग) वित्ततः क्षीणः कीदृशः भवति ?
(घ) पुरा का लघ्वी भवति ?
(ङ) मनः कीदृशं भवति ?
(च) माता काम् आदिशत् ?
(छ) जीमूतवाहन: कस्य पुत्रः आसीत् ?
उत्तर-(क) वाणीम्, (ख) तण्डुलान्, (ग) अक्षीणः, (घ) छाया, (ङ) अन्नमयम्, (च) पुत्रीम्, (छ) जीमूतकेतोः।

प्रश्न 11. स्वस्य प्रधानाचार्यस्य कृते पञ्चदिवसानाम् एकम् अवकाशप्रार्थनापत्रं संस्कृते लिखत। ४
अथवा
स्वभगिन्याः विवाहे आमन्त्रयितुं स्वमित्रं प्रति एक संस्कृते पत्रं लिखत।

प्रश्न 12, अधोलिखितम् अपठित गद्यांशं सम्यक् पठित्वा त्रयाणां प्रश्नानाम् उत्तराणि संस्कृतभाषया
‘दहेज’ अथवा ‘दायज’ इति शब्द: समाजस्य एक-कलङ्कः अस्ति। विवाह: जीवनस्य एक: अमूल्यः
निधिरस्ति । विवाहस्य जीवनेन सह अभिन्न: सम्बन्धः अस्ति। दहेजस्य कारणेन निर्धनानां कन्यका; बहुकालम्
अविवाहिताः भवन्ति । पुरा इयं प्रथा अस्माकं देशे जनसामान्य प्रचलिता नासीत्। मध्यकाले सामन्तयुगे
राजानः स्वकन्याभ्य: विवाहेषु अपारधनराशि सुखसाधनानि च दातुं प्रारभन्त । अद्य तु इयं प्रथाऽस्माकं समाजे
दृढ़परम्परा विद्यते। दहेजस्य ब्रह्मराक्षस: स्वबाहुपाशे जनसाधारणं संनिगृल्य अट्टहासं करोति । एकत: पिता
स्वकन्यां महादानमिव वराय यच्छति अपरतः पुनः रुप्यकाणि अपि प्रददाति । किमर्थं एतावान् महाराशिः
शुल्कं वा कन्याया: पित्रा वरपित्रे दीयेत ? अयमेव विचारणीयः

प्रश्न 13. उपरिलिखितम् अनुच्छेदं पठित्वा प्रश्नान् उत्तरत
(i) ‘दहेज’ अथवा ‘दायज’ इति शब्दः कस्य कलङ्कः अस्ति ?
(ii) विवाहस्य केन सह अभिन्नः सम्बन्ध अस्ति ?
(iii) कदा इयं प्रथा अस्माकं देशे जनसामान्ये प्रचलिता न आसीत् ?
(iv) जीवनस्य अमूल निधिः कः ?
(v) दहेजस्य ब्रह्मराक्षसः किं कृत्वा अट्टहासं करोति ?

प्रश्न 14. प्रदत्तैः शब्दैः रिक्तस्थानानां पूर्तिः करणीया-(कोऽपि पञ्च)
(विलपन्ती, वीणाम्, प्राणिनां, श्येनेन, रक्षितः, वृत्तम्, त्रिशत, सिद्ध)
(क) निनादय नवीनामये वाणि । ……..।
(ख) तव पुत्रः नदीतरात् …….” हतः।
(ग) सा तदा करुणा वाचो ……. सुदुःखिता।
(घ) धर्मो रक्षति “”””””।
(ङ) प्रकृतिः समेषां संरक्षणाय प्रयतते।
(च) तत्र ……….. सेटकमितं दुग्धम् अपेक्षते।
(छ) प्रयत्नेन किन यत्नेन संरक्षेद्।
उत्तर-(क) वीणाम्, (ख) श्येनेन, (ग) विलपन्ती, (घ) रक्षितः, (ङ) प्राणिनां, (च) त्रिशत्, (छ) सिद्ध, (ज) वृत्तम्।

प्रश्न १५. अथोलिखितेषु पञ्च अशुद्धकारकवाक्यानां शुद्धिः करणीया
(क) युवक: अश्वं पतति।
(ख) त्वम् कदा पठति ?
(ग) गुरुम् नमः।
(घ) सः रामः पुत्रः अस्ति।
(ङ) गणेश: मोदकं रोचते।
(च) राजा निर्धनं धनं ददाति।
(छ) छात्रः विद्यालयः गच्छति।

प्रश्न १६. अधोलिखितयोः प्रश्नयो: एकस्य प्रश्नस्य उत्तरं संस्कृत भाषायाम् एकवाक्येन लिखत-२
(क) निर्धनायाः वृद्धाया: दुहिता कीदृशी आसीत् ?
(ख) काल: कस्य रसं पिबति ?

प्रश्न १७. अधोलिखितयोः प्रश्नयो: एकस्य प्रश्नस्य उत्तरं संस्कृतभाषायाम् एकवाक्येन लिखत- २
(क) कञ्चनपुरं नाम नगरं कुत्र विभाति स्म ?
(ख) सज्जनानां मैत्री कीदृशी भवति ?

प्रश्न १८. अधोलिखितयोः प्रश्नयोः एकस्य प्रश्नस्य उत्तरं संस्कृतभाषायाम् एकवाक्येन लिखत- २
(क) जन्तवः केन तुष्यन्ति ?
(ख) बालस्य मित्राणि किमर्थ त्वरमाणा अभवन् ?

प्रश्न १८. अधोलिखितस्य गद्यांशस्य प्रश्नानाम् उत्तराणि संस्कृतभाषायां लिखतअत एव अस्माभिः प्रकृति : रक्षणीया। तेन च पर्यावरणं रक्षितं भविष्यति। प्राचीनकाले लोकमङ्गलाशंसिन ऋषयो बने निवसन्ति स्म। यतो हि वने सुरक्षितं पर्यावरणमुपलभ्यते स्म। तत्र विविधा विहगाः कलकूजिश्रोत्ररसायनं ददति। सरितो गिरिनिझराश्च अमृतस्वादु निर्मलं जलं प्रयच्छन्ति। वृक्षा लताश्च फलानि पुष्पाणि इन्धनकाष्ठानि च बाहुल्येन समुपहरन्ति । शीतलमन्दसुगन्धवनपवना औषधकल्पं प्राणवायु वितरन्ति।

RBSE Class 9th Sanskrit Half Yearly Paper Pattern

rbse-class-9th-sanskrit-half-yearly-paper
Class 9 Half Yearly Half Yearly

Class 10 Half Yearly Half Yearly

Class 11 Half Yearly Half Yearly

Class 12 Half Yearly Half Yearly

MP Police Admit Card 2022

RBSE Model Paper 

RBSE Class 9th Sanskrit Half Yearly Paper

कक्षा 9वी अर्धवार्षिक पेपर कैसे डाउनलोड करें (How to download RBSE Class 9th Sanskrit Half Yearly Paper)

RBSE class 9th sanskrit half yearly paper 13 दिसंबर से 24 दिसंबर तक चलने वाल है राजस्थान माध्यमिक शिक्षा बोर्ड की तरफ से हाल ही में समय सारणी जारी की गई थी। अर्धवार्षिक परीक्षा इस बार दो पारी में आयोजित कराई जा रही है।

  • RBSE Class 9th sanskrit Half Yearly Paper डाउनलोड करने के लिए सबसे पहले आपको बोर्ड की आधिकारिक वेबसाइट पर जाना होगा।
  • अब सभी छात्रों के सामने बोर्ड की आधिकारिक वेबसाइट का होम पेज खुल जाएगा अब सभी विद्यार्थी अर्धवार्षिक पेपर डाउनलोड लिंक पर क्लिक करेंगे।
  • अब सभी छात्रों के सामने विषय का चयन करने के लिए ऑप्शन आएगा जिस विषय का पेपर आप डाउनलोड करना चाहते हैं उस विषय का चयन करें
  • अब छात्रों के सामने पेपर डाउनलोड हो जाएगा छात्र चाहे तो प्रिंटआउट भी ले सकते हैं।
  • इस तरीके से सभी छात्र RBSE Class 9th sanskrit Half Yearly Paper के लिए मॉडल पेपर को बोर्ड की आधिकारिक वेबसाइट से डाउनलोड कर सकते हैं।

Leave a Comment